- Kentler bazen göç, hızlı sanayileşme ve kentleşmenin etkileri altında kendi işleyişi içinde kimi alanların yıpranmasına ve cazibesinin azalmasına engel olamamakta, dönüşümü kendi iç dinamikleriyle gerçekleştirememektedir (Yetişkul, 2018). Bu koşullarda dışsal bir karar alınarak çeşitli kentsel dönüşüm stratejileri ve projeleri uygulanarak değişim tetiklenmektedir.
- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kadifekale Kentsel Yenileme Projesi, Uzundere, Örnekköy ve Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projeleri kentsel planlama içinde dönüşüm projelerinin yerini araştırmak için incelenmiştir.
- Dönüşüm projeleri süreç yönetimi başta olmak üzere aktörler, ilişkiler, değişime yön veren oluşlar ve süreçte gelişen uyumlama tecrübeleri kapsamında değerlendirilmiştir.
- İzmir Büyükşehir Belediyesi üst ölçekli plan kararları doğrultusunda belirlenen ‘Sağlıklaştırma ve Yenileme İhtiyacı Olan Alanlarda’ onaylı nazım ve uygulama imar planlarındaki yapılaşma haklarını koruyarak kentsel dönüşüm projeleri uygulamaktadır.
- Kentsel dönüşüm alan sınırının belirlenmesinin ötesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi aktif bir rol üstlenerek %100 hak sahipleri ile uzlaşı sağlayarak yerinde kentsel dönüşüm için model geliştirmiştir.
- Aracı ve yüklenicilerle hak sahiplerini karşı karşıya getirmeden belediye adına tapu devir işlemlerini tamamlayarak İzmir Büyükşehir Belediyesi imar uygulama işlemleri ile yapım ihalesini gerçekleştirmektedir. Yüklenici oranının tespitinden uygulama etaplarının belirlenmesine ve alt yapı hizmetleri ile çevre düzenlemesine kentsel dönüşüm projelerinde süreç yönetiminin örneğidir.
Şanlı, T. ve Yetişkul, E. (2018). Understanding Cities and Planning through Complexity: Settlement Pattern Changes via Urban Transformation Projects in Izmir, Turkey. AESOP Annual Congress, 10-14 Temmuz 2018, Gothenburg, s. 114.
Şanlı, T. (2019). Experiencing Participatory Processes through Urban Transformation Projects: Local Impacts and Cultural Inputs from Izmir. Changing Cities IV, 24-29 Haziran 2019, Hanya, Girit, s. 1772-1783.
Şanlı, T. ve Demirel, Ş (2019). Kentsel Dönüşüm‘de Tarihsel Planlama Örüntüleri ve Yerel Aktör ve Paydaşların Etkileri: İzmir Modeli Uzundere, Kadifekale, Örnekköy ve Ege Mahalleleri. Dünya Şehircilik Günü 43. Kolokyumu, 7-9 Kasım 2019, TED Üniversitesi, Ankara.
Özdemir Sönmez, N. ve Mutaf, İ. (2021). Genel Çerçeve: İzmir’de Kentsel Dönüşüm Yaklaşımı. İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı Araştırma Proje Toplantıları, 28 Şubat 2021, Çevrimiçi.
Şanlı, T. (2021). Kentlerde Değişimin Örüntüleri: Kentsel Dönüşüm ve İzmir Modeli. İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı Araştırma Proje Toplantıları, 28 Şubat 2021, Çevrimiçi.
Demirel, Ş. (2021). İzmir’de Kentsel Dönüşüm Uygulamaları: Uzundere ve Kadifekale Örneği. İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı Araştırma Proje Toplantıları, 28 Şubat 2021, Çevrimiçi.
Şanlı, T. ve Demirel, Ş. (2021). Kentsel Dönüşümde Planlama Örüntüleri ve Yerel Paydaşların Etkileri: İzmir Örneği. Planlama, Kavramlar ve Arayışlar, Ankara: TMMOB Şehir Plancıları Odası, 101-123.
Şanlı, T. ve Demirel, Ş. (2022). The Capacity of Self-organization in Urban Transformation Negotiation Processes: The Case of Kadifekale and Ege Neighbourhoods, Izmir, Turkey. International Association on Planning, Law, and Property Rights (PLPR), 4-8 Temmuz 2022, Ghent, 39.
Demirel, Ş. ve Şanlı, T. (2022). Differentiated Power and Authorization in Urban Transformation Projects: The Case of Karabağlar and Örnekköy, İzmir, Turkey. AESOP 2022 Congress, Space for Species: Redefining Spatial Justice, 25-29 Temmuz 2022, Tartu, 974-975.